گروه دیپلماسی: منابع خبری عراقی دیروز –یک شنبه- از ترور ناکام «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر این کشور خبر دادند. بر اساس این گزارش منزل شخصی الکاظمی ساعت دو و ۱ دقیقه بامداد با پهپاد هدف قرار گرفته است. بنابر اعلام رسانههای عراقی، تلاش برای ترور نخست وزیر این کشور از طریق سه پهپاد صورت گرفت که دو پهپاد توسط نیروهای امنیتی ساقط شد و این پهپادها اندازه مختلفی داشتند. متعاقب این حادثه شواهد امر حاکی از آن است که مصطفی الکاظمی با فرماندهان امنیتی نشست فوقالعادهای را به منظور پیگیری تحقیقات در خصوص تلاش برای ترور وی برگزار کرد. همچنین، یحیی رسول، سخنگوی فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق دیروز (یکشنبه) اعلام کرد که مقامات این کشور تحقیقات برای مشخص شدن جزئیات سوء قصد به جان مصطفی الکاظمی، نخستوزیر این کشور و مکان به پرواز درآمدن پهپاد مهاجم را آغاز کردهاند. این رخداد صحنه معادلات سیاسی کشور عراق را با موجی بزرگ از التهاب مواجه کرده و واکنشهای مختلف بینالمللی را به همراه داشته است.
واکنشهای داخلی عراق به ترور نافرجام الکاظمی
اقدام برای ترور نافرجام در سطح داخلی عراق با واکنش بیسابقه شخصیتهای سیاسی مواجه شد. در سطح ابتدایی، وزارت کشور عراق با صدور بیانیهای اعلام کرد، مصطفی الکاظمی، نخست وزیر این کشور در این حمله جان سالم به در برده و حال وی خوب است اما تعدادی از محافظان او زخمی شدند. در مهمترین سطح، مصطفی الکاظمی، نخست وزیر در نخستین اظهاراتش پس از تلاش نافرجام برای ترور وی در جریان بمباران اقامتگاهش در منطقه سبز بغداد، خواستار آرامش و خویشتنداری شد. الکاظمی در توئیتی نوشت: من همواره پروژه فداکاری برای عراق و مردمش بودم و هستم. موشکهای نیرنگ مؤمنان را دلسرد نمیکند و به اندازه تار مویی در پایداری و پافشاری ما و نیروهای امنیتی قهرمان برای حفظ امنیت مردم، دستیابی به حق و اجرای قانون لغزش ایجاد نمیکند. وی افزود: به لطف خدا در میان مردمم هستم و حالم خوب است و به خاطر عراق همگان را به آرامش و خویشتنداری دعوت میکنم.
در سطحی دیگر، برهم صالح، رئیس جمهوری عراق در صفحه کاربری خود در توییتر نوشت، حمله تروریستی که مصطفی الکاظمی، نخست وزیر این کشور را هدف قرار داد، اقدامی خطرناک و جنایتی شنیع علیه عراق به شمار میآید. وی در ادامه افزود، باید در برابر اخلالگران امنیت کشور و سلامت مردم، موضعی یکپارچه اتخاذ شود. برهم صالح همچنین تصریح کرد: نمیتوانیم قبول کنیم عراق به سمت آشوب و هرج و مرج کشیده شود و علیه قانون اساسی کودتا صورت بگیرد.
همچنین، مقتدی صدر، رهبر جریان صدر عراق در توییتی نوشت: عملیات تروریستی که نخست وزیر را هدف قرار داد، هدف قرار دادن واضح و آشکار عراق و مردمش و امنیت و ثبات آن و بازگشت به حالت آشوب است تا گروههای غیردولتی بر عراق سیطره یابند و عراق تحت آشوب، خشونت و تروریسم و خطرات و مداخلههای خارجی زندگی کند. وی گفت: ارتش و نیروهای امنیتی قهرمان ما باید زمام امور را در دست بگیرند تا عراق قدرتمند شود.
در سطحی دیگر، نیچروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق در توییتی نوشت، تلاش نافرجام برای ترور مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق در جریان بمباران محل اقامت وی با پهپاد در منطقه سبز را محکوم میکند و بابت سلامتی وی از خداوند سپاسگزار است. وی این اقدام تروریستی را تحولی خطرناک دانست که امنیت و ثبات کشور را تهدید میکند و نسبت به عواقب وخیم هشدار داد.
عمار حکیم، رهبر جریان حکمت ملی عراق و رئیس ائتلاف نیروهای ملی نیز تاکید کرد، هدف قرار دادن منزل مصطفی الکاظمی یک اقدام محکوم شدنی است، زیرا باعث بحرانی شدن اوضاع، به خطر افتادن هیبت دولت و بدنام کردن عراق در افکار عمومی جهان میشود.
واکنش تهران به ترور ناکام الکاظمی
در مهمترین سطح ترور نافرجام الکاظمی با واکنش مقامهای سیاسی کشورمان همراه شد. در مهمترین سطح، «سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیروز (یکشنبه) در پی سوءقصد به جان «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر عراق با محکوم کردن هدف قرار دادن نخست وزیر عراق، بر موضع ثابت و مستمر جمهوری اسلامی ایران در حمایت از ثبات، امنیت و آرامش در عراق تأکید کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن درخواست هوشیاری همگان نسبت به توطئههایی که امنیت و پیشرفت عراق را هدف قرار داده است، اینگونه حوادث را در راستای منافع طرفهایی خواند که طی ۱۸ سال گذشته به ثبات، امنیت، استقلال و تمامیت ارضی عراق تعرض کرده و با ایجاد گروههای تروریستی و فتنه انگیزی، در پی دستیابی به اهداف شوم منطقهای خود بودهاند. خطیبزاده با ابراز خرسندی از سلامتی مصطفی الکاظمی، ابراز امیدواری کرد مردم، دولت و جریانهای سیاسی عراق با اتحاد و همبستگی، موجبات توسعه و شکوفایی عراق را فراهم کنند.
همچنین، دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: سوء قصد به جان نخستوزیر عراق فتنه جدیدی است که رد آن را باید در اتاقهای فکر خارجی جستجو کرد. علی شمخانی در توییتی نوشت: سوء قصد به جان نخستوزیر عراق فتنه جدیدی است که رد آن را باید در اتاقهای فکر خارجی جستجو کرد که از سالها قبل با ایجاد و پشتیبانی گروههای تروریستی و اشغال این کشور، جز ناامنی، ایجاد اختلاف و بیثباتی، ارمغانی برای مردم مظلوم عراق نداشتهاند.
واکنش شدیداللحن واشنگتن به فاجعه ترور
در سطحی دیگر، حادثه ترور الکاظمی با واکنش شدیداللحن دولت آمریکا نیز مواجه شده است. ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای گفت: ما گزارش ها مبنی بر حمله پهپادی به مقر نخست وزیر عراق را دنبال میکنیم. وی افزود: این اقدام تروریستی آشکار که ما آن را به شدت محکوم میکنیم، در قلب کشور عراق بوده است. پرایس با اشاره به اینکه تعهد ما به شرکای عراقی خود تزلزل ناپذیر است، گفت: ما در تماس نزدیک با نیروهای امنیتی عراق هستیم که وظیفه حفظ حاکمیت و استقلال کشور را بر عهده دارند و پیشنهاد کردهایم در تحقیق درباره این حمله کمک کنیم.
محکومیت تلاش برای ترور مصطفی الکاظمی در جهان عرب
در سطح جهان عرب نیز اقدام برای ترور مصطفی الکاظمی با واکنشهای مختلفی همراه شده است. در همین زمینه شاهد هستیم که میشل عون، رئیس جمهوری لبنان گفت، این اقدام نه تنها مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق بلکه ثبات و امنیت این کشور و تلاشها برای تقویت اتحاد ملی عراق، احیای اقتصاد ملی و فراهم سازی زندگی مناسب برای ملت این کشور را هم هدف قرار میدهد. نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان هم با الکاظمی تماس تلفنی برقرار کرد تا از سلامتی وی اطمینان حاصل کند و ابراز امیدواری کرد که امنیت و ثبات عراق پایدار باشد.
در سطحی دیگر، عربستان و شورای همکاری خلیج فارس هم تلاش برای ترور نخست وزیر عراق را محکوم کردند. نایف فلاح مبارک الحجرف، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس در بیانیهای این تلاش نافرجام را محکوم کرد و گفت، این اقدامات جنایتکارانه علیه امنیت و ثبات عراق که جزو اولین کشورهای عضو شوراست، رد می کند. وزارت خارجه عربستان نیز در بیانیهای اعلام کرد: این اقدام تروریستی بزدلانه علیه الکاظمی را محکوم می کند و در مقابله با همه تروریست هایی که بیهوده برای ممانعت از تحکیم امنیت و ثبات عراق و رشد و شکوفایی آن تلاش می کنند، در کنار ملت و دولت این کشور ایستاده است.
همچنین، عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهوری مصر هم ضمن محکومیت این اقدام تروریستی از همه طرف های عراقی و گروه های سیاسی خواست آرام بوده، خشونت را کنار گذاشته و برای حفظ امنیت کشور متحد باشند. وزارت خارجه کویت هم ضمن محکومیت این تلاش نافرجام برای ترور الکاظمی اعلام کرد، باور دارد که عراقی ها به کسی که برای کشور و اتحادشان بد بخواهد، فرصتی نمی دهند. وزارت خارجه امارات هم این اقدام تروریستی را محکوم و تاکید کرد که چنین اقداماتی امنیت و ثبات کشور برادر عراق را هدف قرار می دهد و با ارزشها و اصول اخلاقی و انسانی مغایرت دارد.
وزارت خارجه قطر نیز اعلام کرد، حمله به مقر اقامت الکاظمی اقدامی تروریستی است و باید عاملان این اقدام تحت پیگرد قانونی قرار گرفته و به دست عدالت سپرده شوند. موضع قطر در حمایت از اتحاد، ثبات، حاکمیت عراق و آرمان های ملت این کشور در برقراری امنیت، ثبات و توسعه ثابت است. احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب هم با شدیدترین عبارات تلاش برای ترور نخست وزیر عراق را محکوم و آن را اقدامی پست خواند.
همچنین محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین ضمن محکومیت این اقدام با عراق و مردمش ابراز همبستگی کرد و گفت، هرگونه حمله به امنیت عراق، ثبات و تمامیت ارضی آن و نیز هرگونه اقدامات تروریستی را رد می کند. ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن هم در توییتی این تلاش نافرجام را محکوم کرد و آن را جنایتی تروریستی و تجاوزی بزدلانه به عراق و ثباتش عنوان کرد.
طرح فرضیه توطئه پنهانی در ماجرای ترور نخستوزیر
پس از اقدام نافرجام برای ترور نخستوزیر عراق از سوی نیروهای متهم به این اقدام که بیشتر شامل گروههای نزدیک به حشد الشعبی هستند، این فرضیه را مطرح میکنند که ماجرای ترور مصطفی الکاظمی، توطئهای برای حذف آنها و خاموش کردن صدای اعتراضات شهروندان عراقی نسبت به اعلام نتایج انتخابات عراق است. طرفداران این فرضیه این مسئله را مطرح میکنند که در سطح ابتدایی واکنش سریع برخی عناصر، رسانهها و گروههای غربگرا به رخداد حمله پهپادی به منزل الکاظمی و متهمسازی گروههای مقاومت به دست داشتن در این اقدام، موضوع دیگری است که ابهامات این رخداد مشکوک را بیشتر میکند، به ویژه اینکه اظهارات و اظهارنظرهایی از این دست در رسانههای منطقهای و بینالمللی نیز بازتاب گستردهای داشته است.
همچنین، آنها استدلال میکنند که عدم فعالیت پدافند آمریکایی C_Ram که در سفارت این کشور در بغداد مستقر بوده و با کوچکترین تحرکی در آسمان پایتخت عراق فعال شده و واکنش نشان میدهد نیز از موضوعاتی است که به ابهامات موجود در این رخداد دامن میزند.
در سطحی دیگر، آنها استدلال میکنند که ترور نخستوزیر عراق، برآیند یک نمایش ساختگی برای سرکوب نیروهای معترض به نتایج انتخابات پارلمان است. در واقع، آنها معتقدند اساس این توطئه این است که با توسل به این موضوع ابزار لازم را برای اعلام حکومت نظامی و سرکوب معترضان به نتیجه انتخابات را فراهم و از این طریق مسیر را برای پذیرش نتیجه انتخابات و قطعی کردن وضعیت موجود ایجاد کنند.
برای نمونه قیس الخزعلی، دبیرکل عصائب اهل الحق عراق دیروز (یکشنبه) در واکنش به ترور ناموفق مصطفی الکاظمی نخست وزیر این کشور توییت کرد: پس از اینکه تصاویر انفجار رخ داده در منزل آقای نخست وزیر را دیدیم و اطمینان یافتیم که این انفجار تلفاتی نداشته، اکنون تحقیق درباره این انفجار توسط یک کمیته فنی، متخصص و مورد اعتماد را برای کشف علت و ابعاد مختلف این اتفاق ضروری میدانیم چراکه این انفجار اصلا تصادفی و مانند آن نبوده و یک هدفگیری واقعی بوده و ما صراحتا این اقدام را محکوم میکنیم.
همچنین، ابوعلی العسکری، مسئول امنیتی گردانهای حزب الله عراق در توئیتی نوشت: طبق اطلاعات تایید شده ما، هیچکس در عراق حتی مایل نیست یک پهپاد برای هدف قرار دادن خانه نخست وزیر سابق (اشاره به الکاظمی) ضرر کند. العسکری ادامه داد: ایفای نقش قربانی تبدیل به یک تاکتیک نخ نما شده است. وی افزود: اگر کسی بخواهد به این موجود فیسبوکی آسیب برساند، راههای بسیار کمهزینهتر و مطمئنتری برای رسیدن به آن وجود دارد.
سوتیتر: حادثه ترور نافرجام مصطفی الکاظمی صحنه معادلات سیاسی کشور عراق را با موجی بزرگ از التهاب مواجه کرده و واکنشهای مختلف بینالمللی را به همراه داشته است
این مطلب بدون برچسب می باشد.